כישראלים אנחנו אוהבים לאכול, אם זה בבית או בחוץ, במהלך יום עבודה או בנופש. רשתות המזון בישראל, מהקטנות ועד הגדולות והמפורסמות, מציעות מגוון רחב של מוצרי בסיס לעולם האוכל, החל מהמזון עצמו וכלה במוצרים תומכים כגון כלי הגשה חד פעמיים ומוצרי ניקוי. חלק גדול מהמוצרים הנמכרים הם בזכות חברות סיטונאות מזון בישראל.
מהי סיטונאות מזון?
מדובר למעשה בחברות המייבאות או המייצאות מוצרי צריכה בסיסיים, ומוכרות אותם במרוכז למוסדות שונים, בהם מסעדות, ברים, מלונות, גני אירועים וכל עסק שקשור לאוכל.
לרוב, מתפעלות חברות הסיטונאות מרכזים לוגיסטיים גדולים, שם נשמרים המוצרים בתנאים שעומדים בתקנים המחמירים בתחום, ומשם מתבצע הפיזור לנקודות הקצה.
לצורך הפיזור, מפעילות החברות רשת הפצה לכל לקוחות הקצה בכל רחבי הארץ. גם זה בתנאים המתאימים לשינוע מזון.
מהם המוצרים שמספקות חברות סיטונאות מזון בישראל?
מדובר במגוון רחב של מוצרים, בחרנו 4 תחומים להצגה:
- שימורים - שימורי תירס, מלפפונים חמוצים במלח או בחומץ, שעועית לבנה, שעועית לבנה ברוטב עגבניות, לבבות דקל, עגבניות קלופות שלמות, חתוכות או מרוסקות והרשימה עוד ארוכה.
- רטבים וממרחים - אלף האיים, רוטב חמוץ מתוק, חמוץ חריף, רוטב אסייתי, רוטב בלסמי, רוטב צ'ילי, רוטב ויניגרט, רוטב שום, גם פה הרשימה עוד ארוכה.
- מוצרים קפואים בסיטונאות - תירס גרעינים או קלחים, פרחי ברוקולי או כרובית, תרד מדליונים או עלים, שום כתוש. בנוסף, קטגוריית הקפואים כוללת גם מזון מוכן קפוא, כמו צ'יפס, פסטלים, בורקס ועוד - רק לחמם ולהגיש.
- תומכי מזון - כלים חד פעמיים ומוצרי ניקיון כלים חד פעמיים הכוללים, סכו"ם, מפות, מפיות, קערות, כוסות. מוצרי ניקיון החל מסמרטוטי ניקיון ועד לחומרים כמו אקונומיקה וחומצות שונות.
כפי שניתן לראות עד כה, חברות סיטונאות מזון, בעלות חשיבות רבה, בהקשר של האוכל שמונח על שולחננו. עם זאת, הרגולציה הביאה איתה מספר אתגרים עימם צריכות להתמודד חברות סיטונאות מזון בישראל. להלן 2 אתגרים מרכזיים:
- חוק המזון החדש נכנס לתוקפו בשנת 2015 כאשר המטרה העיקרית שלו היא להגדיל את התחרות בשוק המזון בישראל. החוק גובש בעקבות מחאת הצרכנים שכונתה "מחאת הקוטג'" המחאה הייתה, בשל עליית מחירים בלתי סבירה של המזון בישראל, והשוואה מחפירה לעלותו במדינות אחרות כמו: גרמניה ובריטניה. החוק כולל "גזרות" לא מעטות על חברות יבואניות ועל היצרנים, לעיתים נגרמים עיכובים לא מעטים לשחרור סחורות בנמלים, תהליך בעל השלכות לא מעטות על כלל שוק המזון בארץ. כך קרה, שהחוק שהיה אמור להילחם בריכוזיות במשק ולהוריד את המחירים לצרכן הסופי, עושה לעיתים ההיפך, הן מבחינת הרווח של החברות והן מבחינת המחיר הסופי ללקוח.
- התקנה לסימון תזונתי אשר נכנסה לתוקפה בתאריך 1.1.20. התקנה הביאה איתה אי הבנות מצד החברות שמייצרות את המוצרים בחו"ל עבור החברה הישראלית היבואנית. היצרנים כעת נדרשים להתעסק עם סימון המוצרים בהתאם להנחיות, שלב נוסף בתהליך שיכול ליצור עיכובים בזמן האספקה של המוצרים. חשוב לציין, כי האתגר גדול פה הוא עבור החברות המייבאות יותר מאשר חברות יצרניות, אשר יכולות "לשחק" עם תהליכי הייצור, לשנות את המרכיבים כך שיהיו פטורים מחובת הסימון, מה שחברות מייבאות לא יכולות לעשות. כיוון שמדובר בהנחייה חדשה יחסית, דרך ההתמודדות עדיין בשלבי למידה של החברות.
סקירה זו, של עולם סיטונאות המזון בישראל נכתבה עבורכם על ידי חברת י. שבי, חברת סיטונאות מזון מהגדולות והמובילות בארץ. החברה מתמודדת עם האתגרים שצוינו לעיל, בשל היותה חברה יבואנית. החברה מייבאת קשת רחבה של מוצרים לעולם המזון בישראל, החל ממוצרי קפה תה ומשקאות, מוצרים לעולם הקונדיטוריה, ועד לתבלינים, מלחים וסוכרים.